
Cel mai complex centru de reabilitare a urșilor din România va funcționa în fondul forestier administrat de Regia Pădurilor Kronstadt din Brașov de pe Valea Timișului. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu privind gestionarea populației de urs din România, implementat la nivelul întregii țări de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (lider de proiect), în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
În vederea implementării întregului proiect sunt în curs de avizare ultimele etape ale acestuia, documentația tehnică fiind depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov.
Una dintre componentele proiectului vizează construirea unui centru educațional și a unui punct de observare în cadrul acestui centru. Scopul acestuia va fi de a realiza traseu destinat educării și conștientizării de către publicul larg a importanței conservării și protejării faunei montane, în particular a urșilor. „Traseul se va desfășura între două puncte de interes materializate printr-un centru educațional (amplasat în imediata apropiere a clădirii cabinet veterinar/administrative, și un observator destinat programelor educaționale ce urmează a fi desfășurate în această locație. Ca structură, atât centrul educațional, cât și observatorul urmează a fi realizate ca spații închise pentru facilitarea observației și desfășurării activităților specifice, în toate anotimpurile, asigurând sisteme avansate de securitate și elemente de siguranță pentru împiedicarea accesului animalelor sălbatice”, se explică în documentația tehnică.
Observatorul de urși va fi edificat în apropiere de DN 1, în zona Cotul Donului. Acesta va fi conceput pentru a oferi o experiență educativă unică, permițând vizitatorilor să observe comportamentul urșilor în habitatul lor natural. Amplasat strategic, punctul de observare va asigura vizibilitate optimă și acces sigur pentru toate categoriile de vizitatori, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, urmând să beneficieze și de un lift.
Capacitatea acestui centru va fi de aproximativ 60 de exemplare, cu posibilitate de extindere la peste 100 de animale, iar aici vor fi aduși pui de urs, ursoaice cu pui și masculi maturi, care creează probleme în zonele locuite și nu mai pot fi relocați din cauza comportamentului deviant.