In vizor

Mâncarea la pachet, în recipientul clientului



Pentru a diminua consumul de ambalaje pe cap de locuitor, Comisia Europeană a adoptat un nou regulament ce obligă agenții economici din sectorul HORECA să permită clienților să vină cu propriile ambalaje pentru a lua mâncare și băuturi la pachet, precum și să ofere ambalaje reutilizabile atunci când vând în caserole și pahare proprii.

Până la 12 februarie 2027, agenții economici din HORECA care vând alimente gata preparate și băuturi, fie calde, fie reci, în ambalaje pentru servire la pachet, vor trebui să implementeze un sistem prin care consumatorii să poată aduce propriile recipiente pentru a fi umplute, conform unui regulament european privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, publicat recent în Monitorul Oficial al UE, conform economica.net.

Agenții vor informa consumatorii la punctul de vânzare prin panouri sau pancarte vizibile despre posibilitatea de a primi mâncare sau băuturi în propriul recipient. De asemenea, este esențial să se asigure că prețurile pentru alimentele livrate în rezerve aduse de consumatori nu sunt mai mari decât cele pentru produsele ambalate în mod obișnuit de restaurant.

O altă cerință pentru restaurante, baruri și unități de cazare se referă la oferta de reutilizare pentru produsele servite la pachet. Până la 12 februarie 2028, agenții economici din sectorul HORECA care vând băuturi calde sau reci ori alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet vor trebui să ofere consumatorilor opțiunea de a obține produse în ambalaje reutilizabile printr-un sistem de reutilizare.

Asemenea ambalajelor aduse de consumatori de acasă, agenții trebuie să afișeze panouri sau pancarte la punctul de vânzare care conțin informații clar vizibile, lizibile, despre opțiunea de a obține produsele în ambalaje reutilizabile.

Agenții economici din HORECA nu au voie să perceapă prețuri mai mari pentru produsele ambalate reutilizabil față de cele ambalate în materiale de unică folosință.

Acești agenți vor fi scutiți de implementarea acestor cerințe dacă se încadrează în definiția microîntreprinderii conform Recomandării 2003/361/CE, în versiunea aplicabilă la 11 februarie 2025.

Începând din 2030, agenții din HORECA vor trebui să „depună eforturi” pentru a oferi spre vânzare 10 % din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.

Statele membre pot stabili însă propriile obiective pentru operatorii economici care depășesc pragul minim de 10%, în funcție de necesitatea de a atinge targeturi mai ambițioase. Fiecare stat membru trebuie să reducă deșeurile de ambalaje generate pe cap de locuitor cu 5% față de 2018, până în 2030, cu 10% în raport cu 2018 până în 2035 și cu 15% în comparație cu 2018 până în 2040.