
Consumul de carne roșie, în special a celei procesate, este legat de un risc crescut de apariție a bolilor precum cancerul, diabetul de tip 2, afecțiuni cardiovasculare și, recent, demența, conform celor mai recente cercetări.
Un studiu publicat la începutul acestui an în revista prestigioasă Neurology
a analizat datele de la peste 133.000 de participanți, cu o vârstă medie de 49 de ani la startul cercetării. Oamenii de știință de la Harvard T.H. Chan School of Public Health și Broad Institute au descoperit că persoanele care consumau zilnic o porție medie de carne procesată prezentau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demență în următorii 43 de ani, comparativ cu cei care consumau rar sau deloc carne procesată.
Înlocuirea cărnii procesate cu surse de proteine mai sănătoase, cum ar fi nucile, leguminoasele sau peștele, a fost asociată cu o reducere de aproximativ 20% a riscului de demență.
„Orientările dietetice tind să se concentreze pe reducerea riscurilor pentru afecțiuni cronice precum bolile de inimă și diabetul, în timp ce sănătatea cognitivă este discutată mai rar, în ciuda legăturii cu aceste boli”, a subliniat dr. Daniel Wang, autorul principal al studiului, membru asociat la Institutul Broad și profesor la Departamentul de Nutriție de la Harvard Chan School.
Wang speră că rezultatele vor încuraja oamenii să acorde o mai mare atenție legăturii dintre dietă și sănătatea creierului.
Pe măsură ce populația din SUA îmbătrânește, demența devine o provocare tot mai mare pentru pacienți și familii. Dintre cei 133.771 de participanți incluși în acest studiu, cu o vârstă medie de 49 de ani la început, 11.173 au fost diagnosticați cu demență până la 43 de ani mai târziu. Datele au fost obținute din mai multe studii care au investigat prospectiv sănătatea și stilul de viață al participanților, factori care pot influența riscul bolilor cronice, inclusiv demența. Aceste studii sunt bazate pe decenii de informații detaliate despre sănătate, inclusiv dietele tipice ale participanților, care sunt actualizate la fiecare doi sau patru ani.
Îmbătrânirea creierului, accelerată prin consumul de carne roșie
O porție standard de carne roșie este de 80 de grame. Cei care consumă zilnic un sfert sau mai mult dintr-o porție de carne roșie procesată, comparativ cu cei care consumă cantități minime (sub o zecime de porție zilnic), au un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demență.
Cercetătorii au evaluat funcția cognitivă folosind teste cognitive standard, descoperind că aceasta era mai slabă în rândul consumatorilor de carne procesată, îmbătrânirea cognitivă fiind accelerată cu aproximativ 1,6 ani per porție zilnică medie.
Carnea roșie – probabil cancerigenă, carnea procesată – cancerigenă
Conform estimărilor recente ale Proiectului Global Burden of Disease, o organizație independentă de cercetare academică, aproximativ 34.000 de decese prin cancer anual sunt atribuite dietelor bogate în carne procesată, iar consumul ridicat de carne roșie ar putea provoca alte 50.000 de decese anual. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat carnea roșie ca „probabil cancerigenă pentru oameni” (Grupa 2A) și carnea procesată ca „cancerigenă” (Grupa 1). Aceasta înseamnă că fumatul și azbestul, care sunt de asemenea considerate cancerigene (Grupa 1), sunt pe picior de egalitate cu carnea procesată.
Studiile au corelat consumul de carne roșie procesată cu un risc crescut de cancer colorectal, mamar, cancer de stomac și alte tipuri de cancer.
Aceste cifre contrastează cu aproximativ 1 milion de decese prin cancer anual la nivel global cauzate de fumat, 600.000 din consumul de alcool și peste 200.000 din poluarea aerului.
O analiză a datelor din 10 studii a estimat că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 18%.
Riscul de cancer asociat consumului de carne roșie este mai greu de cuantificat, deoarece dovezile nu sunt la fel de solide. Totuși, dacă legătura dintre carnea roșie și cancerul colorectal se dovedește a fi cauzală, datele din aceleași studii sugerează un risc crescut de 17% pentru fiecare porție de 100 de grame de carne roșie consumată zilnic.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca cei care consumă carne să limiteze aportul de carne procesată pentru a reduce riscul de cancer colorectal. Alte ghiduri dietetice sugerează de asemenea limitarea consumului de carne roșie sau procesată, concentrarea fiind în principal pe reducerea aportului de grăsimi și sodiu, care sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare și obezitate. Persoanele preocupate de cancer ar putea lua în considerare reducerea consumului de carne roșie sau procesată până la actualizarea ghidurilor specifice legate de cancer.