In vizor

Cât va costa carnea de miel anul acesta • Economie Biz Brasov



Mai sunt trei luni până la Paște, iar în ferme au apărut deja primii miei. În aceste condiții, mulți dintre ei vor avea și 25 de kilograme sau chiar peste, în prag de sărbătoare.

Chiar dacă nu a trecut mult timp de la sărbătorile de iarnă, unii români au început deja să se pregătească pentru masa de Paște. La ferme au apărut deja primii miei, care o să crească semnificativ în greutate până când vor fi sacrificați.

Pentru perioada Paștelui, ciobanii afirmă că prețurile vor fi în general comparabile cu cele de anul trecut. În viu, mielul se vinde cu 20-22 de lei pe kilogram, în timp ce carcasa ajunge la 40-50 de lei pe kilogram.

Nu doar prețul reprezintă un criteriu important pentru mulți atunci când aleg mielul perfect pentru masa de Paște, ci și greutatea acestuia. Bucătarii susțin că, pentru a obține o friptură ideală, mielul nu ar trebui să cântărească mai mult de 11 kg. Este esențial ca animalul să aibă o vârstă de minimum 2 luni, dar să nu fie nici prea matur. Totuși, având în vedere că la unele ferme au apărut deja mieii, unii dintre aceștia ar putea ajunge chiar și la 25 de kilograme până în perioada Învierii.
„Ar trebui să aibă undeva între 10-12 kg. Ce depășește, va face carnea mult mai tare și va împiedica procesul de gătire rapidă. Având în vedere că e un miel tânăr, nu are nevoie de multe, poți să-l gătești rapid și e foarte gustos”, a explicat la Știrile Protv bucătarul Radu Moldovan.