In vizor

George Scripcaru susține că fostul primar Alain Coliban a prăduit sumele din conturile Primăriei

Scripcaru dosar audit.jpeg

Raportul de Audit Financiar al Camerei de Conturi mă obligă să fac demersurile legale pentru ca sumele prăduite în anii din urmă să revină în conturile Primăriei Brașov, susține primarul

Este vorba despre 3 milioane de lei plătiți fără bază legală de către “conducerea entității” (conducerea Primăriei Brașov) în contul Asociației Clubul Sportiv FC Brașov – Steagul Renaște, și de un milion de lei, reprezentând daune interese și cheltuieli judiciare, pe care “managementul entității” l-a achitat ca urmare a rezilierii ilegale a contractului pentru concesionarea serviciului de parcare.

Sigur că alte milioane de lei, tot din banii noștri, s-au cheltuit pentru plata avocaților scumpi și neperformanți, aduși pe linie useristă, pentru procesele generate fără rost, in timp ce copiii nostri nu primeau corn și lapte in scoli.

Aceste sume s-au evaporat din conturile orașului în perioada 2022–2023, dar nu sunt singurele. Mai avem de recuperat 500.000 de lei, care s-au plătit tot echipei preferate de fotbal a fostei administrații, prin AMB, precum și toate sumele achitate pe consultanțe, studii și prime nejustificate și neefectuate în fapt.

„Nu stă nimeni bine cu banii în aceste vremuri. Familiile și instituțiile sunt la fel de îngrijorate și încercăm cu toții să fim chibzuiți. Ce face Primăria Brașov în acest context? Risipește banii publici pe amenzile și penalizările lui Coliban, fapt care mă revoltă și mă înfurie. Am plătit 44.370 de lei amendă aplicată de Tribunalul București lui Coliban pentru că nici el și nici jurista useristă adusă la Departamentul Contencios Administrativ din Primărie, Diana Chera, nu s-au sinchisit să se prezinte la termenele de la instanță și timp de 125 de zile nu au depus la proces nici măcar documente administrative care să susțină cauza instituției. Am mai plătit și o amendă de 50.000 de lei de la Garda de Mediu pentru că Primăria nu a igienizat zona Rulmentul și a permis să se facă acolo o adevărată groapă de gunoi. Descopăr zilnic lucruri noi și interesante și promit să vă țin la curent!”, a declarat edilul.

În replică, fostul primaru , Allen Coliban, a susținut că: „Scripcaru spune că încearcă să fie chibzuit, dar a mărit cu 30% bugetul la salubrizare, a scumpit transportul public și gunoiul menajer. Ineficiența administrativă a actualului primar îi costă pe brașoveni zeci de milioane în plus în 2025!

În legătură cu sentințele de care vorbește Scripcaru. Există o explicație de care se fac vinovați chiar colegii de partid ai primarului. În ultimii 4 ani am mers de zeci de ori în fața Consiliului Local pentru a cere aprobarea angajării de avocați pentru Primărie. Supușii lui Scripcaru au blocat șansă la apărare în aceste dosare, deși juriștii primăriei aveau de gestionat peste 100 de dosare fiecare, dintre care, de altfel, au câștigat un număr foarte mare.
Despre procese pierdute, Scripcaru este ultimul om care ar trebui să deschidă gura: a refuzat să plătească salariile legale la cultură și Primăria a avut de plată datorii și penalizări de zeci de milioane de lei. Am început să plătim datoriile incompetenței lui Scripcaru în 2020 și le mai plătim și azi!

Ce face Scripcaru, acum? Se vaită în legătură cu o decizie de instanță de 100.000 de EUR (0,025% dintr-un buget de 2 miliarde de lei), încercând să abată atenția de la problemele reale – ratarea finanțărilor europene, scumpirile care bagă mâna adânc în buzunarul brașovenilor, ineficiența serviciilor publice plătite pe bani grei. ASTA ne revoltă și ne înfurie pe noi, toți!”.

Evident, actualul primar nu s-a abținut și i-a mai transmis ceva lui Coliban:

„Explicațiile celor care au căpușat banii publici sunt jenante. Pricepe oricine că nu avea nevoie Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov de consultanță pentru comunicare, ci avea familia Hossu–Boghiu nevoie de bani – mai precis, de 48.000 de lei! Contractul cu firma lui Hossu a fost încheiat rapid, la două zile după ce Allen Coliban a pierdut alegerile (probabil panicați că pierd sursele de venit), în timp ce Flavia Boghiu, partenera de viață a beneficiarului contractului, făcea parte din Consiliul Director al Asociației. Este important acest aspect, pentru că Boghiu nu a demisionat niciodată din această calitate și a fost înlocuită abia în 16 decembrie 2024. Imaginați-vă ce reacții ar fi avut useriștii dacă soția fostului viceprimar Sebastian Rusu ar fi fost beneficiara unui asemenea contract”.