
- Sondajul a fost realizat între 10 și 16 ianuarie, pe un eșantion de 1.354 de participanți, prin interviuri telefonice. Marja de eroare este de +/- 2,6%, la un nivel de încredere de 95%. Avangarde menționează că suma procentelor poate varia cu +/- 100% din cauza rotunjirii.
- Sociologul Marius Pieleanu, responsabil pentru Institutul Avangarde, a afirmat pentru hotnews.ro că sondajul nu a fost solicitat de vreun partid politic: „A fost autofinanțare”.
În urma întrebării „Cu cine ați vota la alegerile prezidențiale?”, clasamentul răspunsurilor este următorul: Călin Georgescu – 38%, Crin Antonescu – 25%, Nicușor Dan – 17%, George Simion – 6%, Elena Lasconi – 6% și Diana Șoșoacă – 5%. Procentajele sunt calculate doar din cei care au indicat un candidat, reprezentând 81% din totalul respondenților.
Cum percep românii anularea alegerilor
O parte a sondajului analizează decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut. 48% dintre respondeți consideră că aceasta a fost o greșeală, 42% consideră că a fost o decizie bună, iar 10% au optat pentru „nu știu/ nu răspund”.
Referitor la întrebarea „Credeți că alegerile prezidențiale au fost fraudate?”, 54% dintre răspunsuri au fost afirmative, iar 34% negative. De asemenea, 46% consideră că Rusia a influențat alegerile, în timp ce 36% nu cred că Moscova a intervenit în procesul electoral.
Trei scenarii pentru turul II al alegerilor prezidențiale
În perspectiva unui tur II, au fost analizate mai multe scenarii. Astfel, într-o dispută finală între Călin Georgescu și Crin Antonescu, Georgescu ar obține 39%, iar Antonescu 38%, procentajul celor care au ales „nu știu/ nu răspund” fiind de 23%.
Dacă finala ar fi între Georgescu și Lasconi, Georgescu ar obține 44%, iar președinta USR 31%, restul de 25% optând pentru „nu știu/ nu răspund”.
În cazul unei confruntări între Călin Georgescu și Nicușor Dan, primul ar fi votat de 43% dintre alegători, în timp ce primarul Capitalei ar obține 32%, non-răspunsurile fiind de 25%.
Referitor la intenția de vot pentru alegerile parlamentare, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare, doar 69% dintre respondenți au indicat un partid. Preferințele exprimate de aceștia sunt următoarele: AUR – 29%, PSD – 22%, USR – 13%, PNL – 13%, SOS România – 8%, POT – 5%, UDMR – 4%, PMP – 3%, Forța Dreptei – 2%, altele – 1%.
În ceea ce privește nivelul de încredere în politicieni, Călin Georgescu este singurul care depășește 50%, atingând 51%. Este urmat de președintele PNL Ilie Bolojan – 44%, primarul Clujului Emil Boc – 42% și de Crin Antonescu și Nicușor Dan, fiecare cu 39%.