In vizor

Candidatul Georgescu e pe primul loc, cu 38% din intenția de vot a celor chestionați. Dintre cei intervievați, 54% consideră că alegerile prezidențiale au fost fraudate

Alegeri.webp.webp
Un sondaj efectuat de Avangarde în luna ianuarie relevă că AUR se situează pe primul loc în preferințele electoratului pentru eventualele alegeri parlamentare, iar Călin Georgescu conduce în topul candidaților la președinție. În ceea ce privește alegerile prezidențiale anulate, opiniile respondenților sunt foarte împărțite.
  • Sondajul a fost realizat între 10 și 16 ianuarie, pe un eșantion de 1.354 de participanți, prin interviuri telefonice. Marja de eroare este de +/- 2,6%, la un nivel de încredere de 95%. Avangarde menționează că suma procentelor poate varia cu +/- 100% din cauza rotunjirii.
  • Sociologul Marius Pieleanu, responsabil pentru Institutul Avangarde, a afirmat pentru hotnews.ro că sondajul nu a fost solicitat de vreun partid politic: „A fost autofinanțare”.

În urma întrebării „Cu cine ați vota la alegerile prezidențiale?”, clasamentul răspunsurilor este următorul: Călin Georgescu – 38%, Crin Antonescu – 25%, Nicușor Dan – 17%, George Simion – 6%, Elena Lasconi – 6% și Diana Șoșoacă – 5%. Procentajele sunt calculate doar din cei care au indicat un candidat, reprezentând 81% din totalul respondenților.

Cum percep românii anularea alegerilor

O parte a sondajului analizează decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut. 48% dintre respondeți consideră că aceasta a fost o greșeală, 42% consideră că a fost o decizie bună, iar 10% au optat pentru „nu știu/ nu răspund”.

Referitor la întrebarea „Credeți că alegerile prezidențiale au fost fraudate?”, 54% dintre răspunsuri au fost afirmative, iar 34% negative. De asemenea, 46% consideră că Rusia a influențat alegerile, în timp ce 36% nu cred că Moscova a intervenit în procesul electoral.

Trei scenarii pentru turul II al alegerilor prezidențiale

În perspectiva unui tur II, au fost analizate mai multe scenarii. Astfel, într-o dispută finală între Călin Georgescu și Crin Antonescu, Georgescu ar obține 39%, iar Antonescu 38%, procentajul celor care au ales „nu știu/ nu răspund” fiind de 23%.

Dacă finala ar fi între Georgescu și Lasconi, Georgescu ar obține 44%, iar președinta USR 31%, restul de 25% optând pentru „nu știu/ nu răspund”.

În cazul unei confruntări între Călin Georgescu și Nicușor Dan, primul ar fi votat de 43% dintre alegători, în timp ce primarul Capitalei ar obține 32%, non-răspunsurile fiind de 25%.

Referitor la intenția de vot pentru alegerile parlamentare, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare, doar 69% dintre respondenți au indicat un partid. Preferințele exprimate de aceștia sunt următoarele: AUR – 29%, PSD – 22%, USR – 13%, PNL – 13%, SOS România – 8%, POT – 5%, UDMR – 4%, PMP – 3%, Forța Dreptei – 2%, altele – 1%.

În ceea ce privește nivelul de încredere în politicieni, Călin Georgescu este singurul care depășește 50%, atingând 51%. Este urmat de președintele PNL Ilie Bolojan – 44%, primarul Clujului Emil Boc – 42% și de Crin Antonescu și Nicușor Dan, fiecare cu 39%.