Politica

Bolojan, la bilanțul ÎCCJ: Riscul intervenției prescripției – o problemă sistemică

72151.jpg

Preșdintele interimar Ilie Bolojan a participat luni la ședința de bilanț pe anul 2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde a vorbit, printre altele, despre o mare problemă a sistemului de justiție: prescripția faptelor.

“O justiție eficientă nu presupune doar instituții funcționale, legi sau proceduri clare. Marile sisteme publice sunt formate din oameni aflați în slujba țării noastre. România are mulți magistrați profesioniști, cu integritate. Deoarece le revine misiunea de a stabili adevărul judiciar, societatea așteaptă de la magistrați să fie repere morale și profesionale. Le sunt recunoscător tuturor magistraților care, prin ceea ce fac, sunt un reper și pentru celelalte sisteme publice, dar mai ales pentru cetățeni, garantându-le că drepturile și libertățile lor sunt protejate”, a spus Bolojan.

El a mai adăugat că, “fără încrederea într-un sistem de bază al unei democrații, menit să limiteze puterea prin drept sau să sancționeze încălcarea regulilor, țara noastră este mai vulnerabilă”.

Ilie Bolojan a vorbit și despre faptul că “subzistă însă și probleme sistemice care nu pot fi ignorate: durata excesivă a procedurilor, cu riscul intervenției prescripției, lipsa unor practici unitare în spețe identice, infrastructura care lasă de dorit în unele instanțe, deficitul de personal, lipsa unor indicatori clari de performanță, ceea ce duce la ineficiență, precum și la un acces la justiție îngreunat uneori pentru omul obișnuit”.

“Statul român are datoria de a asigura condițiile optime pentru ca magistrații să își exercite profesia la cel mai înalt standard. O infrastructură modernă, adecvată înseamnă, totodată, și un respect mai mare pentru cetățeni. Aceasta trebuie dublată de resurse umane suficiente, calificate, de un management bun și de instituții pe deplin funcționale. De asemenea, este nevoie de proceduri judiciare mai rapide, fără a afecta calitatea actului de justiție”, a continuat președintele.

De asemenea, în vremurile pe care le trăim, digitalizarea trebuie să simplifice accesul cetățeanului la justiție și să reducă birocrația care împovărează instanțele, consideră Bolojan.

“Schimbările aduse de utilizarea noilor tehnologii impun însușirea de noi competențe digitale pentru personalul implicat. Statul și marile sisteme publice au obligația de a ține pasul cu aceste schimbări, iar tehnologia trebuie să ne devină un aliat, de la instrumente care să simplifice și să ușureze munca până la comunicarea de acte în format electronic, acces facil la dosarul electronic sau chiar eficientizarea unor activități administrative”, a mai spus șeful statului.

El a mai spus și că o justiție modernă, funcțională și eficientă este una în care integritatea, meritocrația și profesionalismul sunt valori de bază.

“De aceea selecția, promovarea și evaluarea magistraților trebuie să fie un proces exigent și imparțial, de natură să ofere șanse egale celor care doresc să avanseze în sistemul judiciar. Garanția profesionalismului este dată și de funcționarea imparțială a Inspecției Judiciare, căreia îi revine rolul de a sancționa abaterile disciplinare atunci când este cazul, în acord cu legea și cu Constituția țării. Cred, de asemenea, că magistrații ar trebui să poată vorbi deschis despre ceea ce trebuie îmbunătățit în sistemul judiciar, fără teamă de consecințe”, a completat președintele interimar.