
Tribunalul Brașov a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a 11 persoane, în urma perchezițiilor desfășurate pe 12 februarie în județele Brașov și Mureș. Acestea sunt cercetate într-un dosar complex ce vizează criminalitate informatică și spălare de bani, ancheta având posibile ramificații internaționale.
Potrivit procurorilor DNA și DIICOT, care au solicitat măsura arestării preventive, în cadrul anchetei au fost efectuate 24 de percheziții pentru destructurarea unei rețele implicate în fraude informatice și tranzacții financiare ilicite.
Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă verificările pentru a stabili întreaga amploare a activităților infracționale.
Solutia pe scurt:
Admite propunerea de arestare preventivă formulată de D.I.I.C.O.T- Serviciul Teritorial Braşov şi pe cale de consecinţă : În baza art. 202 alin.1 şi 3, art. 223 alin 2, art. 226 Cpp dispune arestarea preventivă a inculpaţilor : 1.ALBU ANDREI. 2.BENDORFAN MĂDĂLIN. 3.BOAR DĂNUŢA-MARIA. 4.BOARIU IOAN-ANDREI. 5.DORNEANU MIHAI. 6.GORON CĂTĂLIN-DORU. 7.HORVATH/VLAIC MARIUS-FLORIN – „Anton Pavelec”/„Vincent Meurin”. 8. MEREUŢĂ MIHAI-EUGEN. 9.MOLDOVAN COSMIN-EMIL – „MICIU”. 10.TONCEAN RĂZVAN. 11.VLAIC IOAN-CRISTIAN. pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.02.2025 şi până la data de 14.03.2025 inclusiv, pentru fiecare dintre inculpaţii indicaţi. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele inculpaţilor indicaţi. Respinge cererile inculpaţilor indicaţi de aplicare a altei măsuri preventive. În baza art.275 alin. 3 Cpp cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia iar onorariile pentru avocat din oficiu se vor înainta din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în Camera de consiliu, azi 13.02.2025, ora 17,00.
Reamintim că 12 februarie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov, au pus în executare 24 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Mureș și Brașov, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și spălare a banilor.
Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în cursul lunii ianuarie 2022, trei persoane ar fi constituit o grupare infracțională organizată, specializată în săvârșirea de infracțiuni prin sisteme informatice și prin utilizarea de echipamente destinate falsificării instrumentelor de plată electronică, în vederea efectuării de operațiuni frauduloase și spălare a banilor.
Ulterior, la grupul infracțional ar fi aderat și alți membri, care ar fi acționat, în perioada 2022 – 2023, atât pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, cât și în România.
Astfel, o parte dintre persoanele cercetate în cauză s-ar fi deplasat în Statele Unite ale Americii și, prin utilizarea unor dispozitive amplasate la bancomate, ar fi copiat datele de pe carduri bancare, ar fi clonat respectivele carduri și, ulterior, ar fi efectuat retrageri frauduloase de bani.
În aceeași perioadă de timp, alți membri ai grupării de criminalitate organizată, coordonați de doi dintre lideri, ar fi expediat în S.U.A., colete care ar fi conținut dispozitive de skimming.
Grupul infracțional organizat ar fi profitat de o breșă în sistemul de securitate al unor carduri fără protecție prin CIP, oferite în cadrul măsurilor de asistență socială din America.